Izazvali burne reakcije
62

Poljski farmeri izazvali skandal: Pozvali Putina da "Uvede red u Ukrajini" noseći sovjetsku zastavu

S. M.
Jedan od poljskih farmera tokom blokade puteva sa Ukrajinom, zbog uvoza jeftinog žita iz ove zemlje, na svoje vozilo je okačio transparent "Putine, uvedi red u Ukrajini" izazivajući međunarodni skandal. Oglasili su se zvaničnici obje zemlje.

Kao razloge za proteste farmeri navode da žele spasiti njihova sredstva za život.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova prokomentarisao je jedan od plakata koje su poljski farmeri postavili na svoje zastave, pozivajući ruskog lidera Vladimira Putina da "uvede red u Ukrajini".

Na skandaloznom plakatu je pisalo: "Putine, uvedi red u Ukrajinu, Brisel i naše vladine zvaničnike". Uz njega je bila pričvršćena sovjetska zastava.

Kada je jedan novinar skrenuo pažnju na nečuven transparent, organizatori nisu krili iznenađenje situacijom. Naglasili su da su demonstranti pojedinačno odgovorni za sadržaj plakata.

Prema nezvaničnim informacijama, osoba koja je zakačila plakat biće optužena za propagandu totalitarnog državnog sistema.

Poljski ministar unutrašnjih poslova Marcin Kierwiński komentirao je situaciju i potvrdio da će se protiv autora postera poduzeti daljnje mjere.

"Policija i tužilaštvo poduzimaju mjere protiv njegovog autora. Neće biti tolerancije za takve kriminalne radnje", objavio je poljski ministar unutrašnjih poslova na X-u.

Poljski farmeri blokirali su prugu u blizini kontrolnog punkta Shehyni-Medyka i prosuli nešto žita iz vagona teretnog voza ujutro 20. februara.

Kao odgovor na akcije Poljske, ukrajinski prevoznici počeli su protestovati na kontrolnim punktovima Rava-Ruska-Hrebenne, Krakivets-Korczowa i Shehyni-Medyka.

Oleksandr Kubrakov i Julija Sviridenko, prvi potpredsjednici ukrajinske vlade, pozvali su na brzo rješavanje blokade graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine, uključujući ometanje putničkog saobraćaja .