Održan marš
284

Poljska: Oko 60.000 desničara uzvikivalo rasističke parole za "bijelu Evropu"

FENA
(Foto: AFP)
Destetine hiljada desničarskih nacionalista su se okupile jučer na dan nezavisnosti Poljske, bacajući dimne bombe i noseći slogane na kojima piše "bijela Evropa bratskih nacija", te uzvikivali islamofobične parole, piše Guardian.

Marš su organizirali radikalni desničari, a zasjenio je zvanično obilježavanje državnog praznika, ocjenjuje britanski list ističući ovaj događaj kao dokaz porasta populističkih i nacionalističkih pokreta u Evropi.

Policija tvrdi da je u maršu učestvovalo više od 60.000 ljudi. „Guardian“ ističe da je ovo možda i najveće okupljanje desničarskih nacionalista u Evropi, u kojem su učestvovali i desničarski lideri iz drugih država, ali i neki članovi vladajuće konzervativne stranke u Poljskoj.

Analitičari upozoravaju da su državni mediji skup nazvali "velikim patriotskim okupljanjem".

"Bilo je to predivno vidjeti, i ponosan sam da je toliko Poljaka učestvovalo u proslavi Dana nezavisnosti", rekao je ministar unutrašnjih poslova Mariusz Blaszczak.

Istovremeno, održao se mnogo manji skup antifašista, a iako ih je policija držala odvojenim, nacionalisti su napali nekoliko žena koje su uzvikivale antifašističke parole. Svjedoci ističu da većina učesnika na maršu pripada huliganskim grupama koje uživaju podršku vlasti.