Svijet
17

Poljska konzulica suspendovana zbog fotografije na Facebooku

FENA
Poljsko ministarstvo vanjskih poslova suspendovalo je službenicu pod sumnjom da je na internetu objavila fotografiju na kojoj je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk predstavljen kao nacistički SS oficir, javlja agencija AP.

Fotografiju je na Facebooku objavila Maria Szonert Binienda, koja je nedavno imenovana za počasnog konzula u Ohiju. Poljska novinska agencija PAP je saopćila da je suspendovana s dužnosti privremeno, a da će konačnu odluku donijeti šef diplomatije Witold Waszczykowski po povratku iz posjete Australiji.

Binienda je u izjavi agenciji AP rekla da nije objavila spornu fotografiju, jer joj je profil na Facebooku hakiran te da mu više nema pristupa.

"Nisam od Tuska napravila SS oficira. Ja se protivim promociji takve ideologije i uopće korištenju riječi kao fašizam u današnjem vremenu. Nikoga ne poredim s Hitlerom", navela je.

Nju je na poziciju imenovala poljska konzervativna stranka čiji se lider Jaroslaw Kaczynski godinama suprotstavlja Tusku.

Kaczynski krivi Tuska zbog načina na koji se odnosio prema avionskoj nesreći u kojoj je poginuo Jaroslawov brat, bivši predsjednik Lech Kaczynski i još 95 osoba.

Konzulica Binienda, tvrdi da je ona žrtva osvete, jer je njen muž bio član vladine komisije koja je istraživala nesreću.