Sutra protesti
1

Poljska izdaje detaljne smjernice za abortus nakon smrti 33-godišnje žene

A. Ku.
Poljski ministar zdravlja Adam Niedzielsk (Foto: EPA-EFE)
Poljski ministar zdravlja Adam Niedzielsk (Foto: EPA-EFE)
Poljske zdravstvene vlasti imenovale su tim za izdavanje detaljnijih smjernica za prekid trudnoće medicinskim ustanovama nakon što je trudnica preminula prošlog mjeseca.

Vlasti su saopćile da su Doroti (33) povrijeđena prava nakon što je preminula od sepse u bolnici. Bila je u petom mjesecu trudnoće kada je primljena u bolnicu u južnoj Poljskoj, a preminula je 24. maja nakon što joj je pukao vodenjak i nekoliko sati nakon što je ustanovljeno da je fetus mrtav.

Ovaj slučaj je u fokus javnosti doveo stroge poljske zakone o abortusu. Vlasti su, međutim, insistirale da je smrt nastupila zbog medicinske greške, precizirajući da je abortus legalan u slučajevima kada su život ili zdravlje žene ugroženi.

"Svaka žena čije zdravlje ili život su u opasnosti u bilo koje vrijeme tokom trudnoće ima pravo da je prekine", rekao je poljski ministar zdravlja Adam Niedzielski nakon što su vlasti pokrenule istragu o okolnostima Dorotine smrti.

Poljska ima neke od najstrožih zakona o pobačaju u Evropi nakon što je Ustavni sud zemlje 2020. godine presudio da žene ne mogu prekinuti trudnoću čak i kada fetus ima teške i nepovratne defekte.

Abortus je sada dozvoljen samo u slučajevima kada su život ili zdravlje žene ugroženi ili za trudnoću nastalu silovanjem. Ovo nije prvi put da je žena umrla od sepse u Poljskoj jer su doktori čekali da vide da li mogu spasiti fetus umjesto da prekinu trudnoću.

Poljska neprofitna organizacija za planiranje porodice "Federa" saopćila je d bi odluka pacijentice trebala biti "najvažniji" faktor u prekidu trudnoće.

"Ne želimo da kompenziramo medicinske greške, već da ih izbjegnemo", dodao je Federa.

U Poljskoj su planirani protesti 14. juna zbog smrti 33-godišnje Doroti.