Traže ispunjenje zahtjeva
95

Poljoprivrednicima u Njemačkoj u štrajku se pridružile i željeznice: Blokirano je apsolutno sve

V. K.
(Foto: EPA-EFE)
Štrajk poljoprivrednika, ali i predstavnika drugih radničkih sindikata u Njemačkoj nastavlja se i danas, a zbog cjelokupne situacije država se nalazi gotovo pa u potpunoj blokadi.

Osim poljoprivrednika, trodnevni štrajk započele su i mašinovođe širom zemlje u znaku podrške drugim članovima sindikata koji se bore protiv smanjenja subvencija.

"Tokom štrajka, željezničke usluge će raditi po smanjenom redu vožnje za hitne slučajeve, primoravajući mnoge od miliona putnika Željeznica Njemačke da otkažu svoja putovanja ili pronađu drugi način transporta do odredišta. Oko 80 posto međugradskih usluga će biti ukinuto", pišu njemački mediji.

Kako je navedeno, štrajk mašinovođa će trajati do petka navečer.

Šef sindikata mašinovođa u Njemačkoj Claus Weselsky izjavio je kako će štrajkovi biti nastavljeni sve dok se ne ispune zahtjevi.

"Ako ne ispune naše zahtjeve do petka, napravit ćemo pauzu i ponovo krenuti u štrajk. Posljednja ponuda Željeznica Njemačke je provokacija. Predložili su različite opcije o broju sati koje radnici rade od 35 do 40 sati sedmično", rekao je Weselsky.

Inače, sindikat osim boljih plata traži smanjenje rada sa 38 na 35 sati sedmično.

Osim štrajka mašinovođa i željezničarskih radnika, svoj protest nastavili su i njemački poljoprivrednici te su najavili kako će pojačati demonstracije sve do ispunjenja zahtjeva.

"Poljoprivrednici od ponedjeljka traktorima blokiraju brojne ulaze na autoput te su izazvali značajne smetnje u saobraćaju", ističu njemački mediji.

Povodom cijele situacije u srijedu je reagovao i ministar poljoprivrede koji je izrazio zabrinutost zbog dešavanja u Njemačkoj.

"Ovo je opasna podjela koja može dovesti do stanja poput onog u SAD-u. Ljudi više ne razgovaraju jedni s drugima, više ne vjeruju jedni drugima i optužuju jedni druge za svo zlo svijeta", rekao je Cem Özdemir.