The Washington Post
0

Politika "Ne pitaj, ne pričaj" ne može biti ukinuta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Grupa koja je za američko ministarstvo odbrane obavila studiju o stavu pripadnika oružanih snaga prema homoseksualcima u vojsci, zaključila je da postojeća politika, poznata kao "Ne pitaj, ne pričaj" (DADT), može biti ukinuta, piše u četvrtak The Washington Post.

U dokumentu se, na 370 strana, iznose rezultati ispitivanja u kome je učestvovalo oko 400.000 pripadnika aktivnih i rezervnih trupa, kao i 150.000 njihovih bračnih pratnera. U prvom dijelu ocjenjuje se da li bi ukidanje zakona, koji zabranjuje služenje vojske homoseksualcima koji ne prikrivaju svoje seksualno opredjeljenje, naškodilo borbenoj spremnosti i moralu jedinica, a u drugom se iznosi plan za okončanje njegove primjene. Studija nije predviđena da bude zvanično uputstvo, mada je i to moguće ako tako odluče vojni lideri.

Više od 70 posto ispitanih pripadnika američke vojske i članova njihovih porodica izjavilo je da bi efekti ukidanja DADT-a bili pozitivni, pomiješani ili ih ne bi ni bilo, izjavili su izvori Washington Posta.

Ti rezultati naveli su autore izvještaja da zaključe da bi protivljenje homoseksualcima u vojsci prestalo kada bi vojnici počeli da žive i služe rok zajedno s njima, navodi list.

Jedan od izvora rekao je da je osjećao obavezu da podijeli tu informaciju s medijima, jer misli da će grupe koje se protive ukidanju DADT-a pokušati da pogrešno prikažu rezultate studije.

Izvještaj, međutim, također pokazuje da se značajna manjina u vojsci protivi. Oko 40 posto marinaca izrazilo je zabrinutost zbog mogućnosti ukidanja DADT-a, kaže jedan izvor.

Cijeli izvještaj bit će objavljen početkom decembra.

Ministar odbrane i najviši vojni komandanti već su upoznati s rezultatima studije, piše Washington Post.

Predsjednik SAD-a Barack Obama je u predizbornoj kampanji obećao DADT.

Ministar odbrane Robert Gates i šef Združenog štaba američkih oružanih snaga admiral Mike Mullen slažu se s time, ali žele da taj proces bude sporiji, kako ne bi bilo posljedica po vojnu efikasnost.

Predstavnički dom je već odobrio ukidanje DADT-a, ali ne i Senat.

Istovremeno, vodi se pravna bitka u vezi s ustavnosti tog zakona.