{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Homoseksualcima nakon 17 godina dozvoljeno da se prijave u vojsku

F
20.10.2010. u 10:22
0
3
Homoseksualcima nakon 17 godina dozvoljeno da se prijave u vojsku
0
Homoseksualcima nakon 17 godina dozvoljeno da se prijave u vojsku
Američko ministarstvo odbrane izdalo je uputstva svojim zapovjedništvima za regrutaciju da moraju prihvatiti kandidate koji otvoreno ispoljavaju homoseksualnost, poštujući nedavnu odluku saveznog suda kojom je zabranjena dosadašnja politika nedopuštanja otvoreno homoseksualnog ponašanja u vojsci, objavila je u utorak glasnogovornica Pentagona.
Uputstva iz kadrovskog ureda Pentagona poslana su zapovjedništvima za regrutaciju u petak, rekla je glasnogovornica Cynthia Smith, prenosi CNN.

Službenicima za regrutaciju je rečeno da ako kandidat ili kandidatkinja ne prikrivaju homoseksualnost, a ispunjavaju ostale uvjete za regrutaciju, njihova prijava može ići u obradu. Oni koji rade na regrutacijiu ne smiju u tom postupku pitati kandidata je li homoseksualac.

U uputstvima se također podsjeća službenike za regrutaciju da trebaju upoznati podnositelja zahtjeva s mogućnošću da odluka suda bude opozvana, pri čemu bi se Pentagon mogao ponovno vratiti na politiku "ne pitaj, ne govori", rekla je Smith.

Savezna sutkinja u Kaliforniji Virginia Phillips ubrzo bi trebala odlučiti hoće li povući nalog o zabrani provedbe politike "ne pitaj, ne govori" na zahtjev vlade, koja priprema žalbu na njenu odluku.

Grupe koje predstavljaju homoseksualce i lezbijke upozorile su protiv prijavljivanja u vojsku dok je odluka o politici Pentagona još u žalbenom postupku na sudu.

Grupa Mreža za pravnu odbranu vojnika (SLDN) u utorak je izdala posebno saopćenje s tim upozorenjem.

"Tokom ovog prelaznog razdoblja nesigurnosti vojnici ne treba s tim da idu u javnost, a novaci treba da budu oprezni ako se odluče prijaviti", rekao je izvršni direktor SLDN-a Aubrey Sarvis u saopćenju, dodajući da to Pentagon u budućnosti može iskoristiti protiv njih.

Politiku "ne pitaj, ne govori", po kojoj se sankcionira otvoreno ispoljavanje homoseksualnosti u vojsci, Pentagon primjenjuje od 1993. godine, a grupe koje predstavljaju homoseksualce i lezbijke navode da je po odrednicama te politike u proteklih 17 godina iz vojske otpušteno oko 14.000 ljudi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: