{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Politički analitičari: Vojska u Egiptu je spriječila sukob velikih razmjera

4.7.2013. u 17:22
42
81
Politički analitičari: Vojska u Egiptu je spriječila sukob velikih razmjera
42
Politički analitičari: Vojska u Egiptu je spriječila sukob velikih razmjera
Destine hiljada ljudi je sinoć bilo na trgu Tahrir (Foto: AFP)
Egipatska vojska sinoć je svrgnula sa vlasti predsjednika Mohameda Mursija, suspendovala Ustav i obećala nove izbore nakon masovnih protesta.
Vanjskopolitički analitičar Neven Kazazović u razgovoru za Klix.ba kaže kako smatra da su posljednji događaji u Egiptu pokazali da u Egiptu postoji velika podijeljenost koja je uzrokovala velike sukobe.

"Ti sukobi su mogli eskalirati u građanski sukob sa teškim posljedicama. Vojska je to za sada preduprijedila i dobro je da postoji sila koja može reagovati pred opasnosti jednog internog sukoba velikih razmjera", kaže Kazazović.

On dodaje da se sada postavlja mnogo pitanja koja su vrlo diskutabilna. On kaže da Mursi i političke snage koje su stajale iza sad već bivšeg predsjednika Egipta nisu bili sposobni za kompromis sa onima koji su bili protiv njih.

"Da li zbog nedostatka želje za kompromisom, ili zbog njegove nemogućnosti, vojska će doći u poziciju da se sukobi sa Mursijevim pristalicama. To je prvo pitanje na koje će se dobiti odgovor u narednim danima. Mislim da vojska u ovom slučaju, sudeći prema izjavama glavnokomandujućih, insistira na nekoj vrsti dogovora. To je ključno pitanje", tvrdi naš sagovornik.

On se također pita da li će vojska uspjeti mirno provesti pripreme za parlamentarne i predsjedničke izbore.

"Egipat je ušao u jednu vrlo turbulentnu fazu u kojoj su mnoge nepoznanice, gdje neke stvari mogu iznjedriti opasne situacije. Za sada su vojska i policija na istoj strani, što znači da će te neke opasne situacije biti prevaziđene", dodao je Kazazović.

Ovaj državni udar je, kaže, vrlo specifična situacija u kojoj se vojska pojavljuje kao neko ko želi spriječiti veći interni sukob.

"Vojska se u ovom slučaju ne pojavljuje u klasičnom smislu vojnog udara, da na neki način osvoji vlast i drži je u svojim rukama, već se pojavljuje kao element sprečavanja sukoba. Postoji razlika između vojnog udara i vojnog puča. Ovo je tipičan vojni udar", dodao je Kazaović.

Vanjskopolitički analitičar i ekspert za bliskoistočna pitanja Hajrudin Somun se nada da armija neće dugo ostati arbitar civilne vlasti i da će se ubrzo održati novi predsjednički izbori. "Na to me upućuje iskustvo iz prethodne dvije godine 'arapskog proljeća' na Nilu", kazao je Somun za agenciju Fena.

Prema njegovoj ocjeni, daljnji razvoj događaja umnogome zavisi od držanja rukovodstva Muslimanske braće, najšire i najorganiziranije političke snage Egipta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: