Svijet
0

Policija upotrijebila suzavac protiv demonstranata u Istanbulu

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Turska interventna policija u subotu je ispalila suzavac i gumene metke kako bi rastjerala oko 2.000 demonstranata okupljenih u centru Istanbula koji su protestovali protiv vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, objavili su lokalni mediji.

Demonstranti su na centralnom istanbulskom trgu Taksim uzvikivali: "Tražimo ostavku vlade" i "Svi protiv fašizma", a neki su na policiju bacali kamenice i petarde, prenosi agencija AFP.

Današnje demonstracije su organizovane u znak protesta protiv planova vlade da pooštri kontrolu Interneta, kao i zbog korupcionaškog skandala koji potresa državu.

Demonstranti su se nakon policijske intervencije razišli, a nije bilo izvještaja o povrijeđenim ili hapšenjima.

Parlamentarni komitet je prije dva dana usvojio prijedlog zakona o Internetu, koji omogućava vlastima da prate aktivnosti korisnika Interneta i blokira pretragu riječi za koje procijeni da su problematične.

Taj prijedlog zakona je naišao na oštre kritike boraca za zaštitu ljudskih prava, pa čak i nekih poslovnih ljudi, koji strahuju da će time biti dodatno ugrožena osnovna prava i slobode u Turskoj.

S druge strane, zvanična Ankara tvrdi da je cilj tog zakona zaštita privatnosti građana i blokada određenih sadržaja na Internetu poput pornografije i seksualnog zlostavljanja djece.

Erdoganova vlada je temeljno uzdrmana otkad su desetine ljudi, uključujući i nekoliko političara iz njegovog najužeg kruga, privedene pod sumnjom za primanje mita u vezi s građevinskim projektima, pranje novca i krijumčarenje zlata.

Erdogan, koji se stupajući na vlast 2003. zarekao da će iskoreniti korupciju, na to je odgovorio otpuštanjem stotina službenika policije i sudskih organa umiješanih u istragu.

Turski premijer je za krizu u zemlji optužio svog islamističkog rivala Fetulaha Gulena, imama koji živi u SAD-u, a njegove pristalice je nazvao izdajicama koji pod vidom istrage o korupciji pokušavaju da izvedu državni udar, prenosi agencija Tanjug.