Moskva
0

Policija uklonila šatore Greenpeacea i Amnestyja za vrijeme koncerta U2-a

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ruska policija je u srijedu uklonila šatore Greenpeacea i Amnesty Internationala i uhapsila neke njihove aktiviste na margini koncerta irske grupe U2 u Moskvi, doznaje se u četvrtak od aktivista ovih nevladinih organizacija.

"Policija nije dozvolila nevladinim organizacijama da sakupljaju potpise i obraćaju se ljudima", izjavio je za agenciju AFP Ivan Blojkov, aktivist Greenpeacea.

"Nekoliko aktivista Amnestyja je uhapšeno", dodao je on i precizirao da je njihova akcija bila dogovorena s organizatorima koncerta.

"Objasnili smo im da su koncerti i političke akcije dvije različite stvari", izjavio je jedan zvaničnik moskovske policije na kojeg se poziva agencija Interfax i potvrdio da "niko nije uhapšen".

Oko 80.000 ljudi je u srijedu prisustvovalo koncertu na kojem je Bono pjevao s Jurijem Ševčukom, liderom kultne grupe DDT, poznate po angažiranosti protiv vlasti u Rusiji.

Ruski muzičar i nekoliko umjetnika, ekologa i branitelja ljudskih prava pisalo je Bonu prije njegovog susreta s ruskim predsjednikom u utorak tražeći od njega da "skrene pažnju Dmitrija Medvedeva" na ugrožavanje sloboda u Rusiji.

Pjevač grupe U2 popio je čaj s predsjednikom Medvedevim u njegovoj rezidenciji u Sočiju, na obali Crnog mora.