Antiterorističke akcije
19

Policija u Turskoj uhapsila više od 718 osoba zbog povezanosti s kurdskim pokretom PKK

V. K.
Akcija uslijedila nakon smrti 13 građana Turske u Iraku (Foto: EPA-EFE)
Akcija uslijedila nakon smrti 13 građana Turske u Iraku (Foto: EPA-EFE)
Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske saopćilo je kako su pripadnici policijskih snaga uhapsili više od 718 osoba osumnjičenih za terorizam i povezanost sa Kurdskom radničkom partijom (PKK).
Operacije i hapšenja policijske snage u Turskoj provele su nakon što se pojavila informacija da je 13 građana Turske pogubljeno u sjevernom dijelu Iraka među kojima se nalazilo i vojno i policijsko osoblje. Za ovaj čin, turske vlasti su optužile pripadnike Kurdske radničke partije (PKK).

Prema izjavama iz ministarstva, protuterorističke jedinice Generalnog direktorata za sigurnost i Generalna komanda žandarmerije izvršile su operacije u 40 provincija i gradova Turske te su uhapsili više od 718 osoba povezanih sa strankom PKK uključujući i čelnike Narodne demokratske partije (HDP) koja slovi za drugu najveću opozicionu partiju u državi.

Kako se navodi, policija je uhapsila gradske i regionalne čelnike HDP-a, a turske vlasti su navele kako stranka ima veze sa PKK-om koji je u Turskoj registrovan kao teroristička organizacija.

Tokom hapšenja i pretresa prostorija, iz ministarstva su naglasili kako su kod uhapšenih pronašli brojne dokumente i oružje koje ih povezuje s Kurdskom radničkom partijom.