Bila s majkom
892

Policija u Los Angelesu ubila 14-godišnjakinju dok je u trgovini probavala haljinu za rođendan

B. R.
(Foto: CBS)
(Foto: CBS)
Policija u Los Angelesu je 23. decembra u trgovini odjeće Burlington ubila dvije osobe, među kojima je i 14-godišnjakinja koje je probavala garderobu.

Ubijena je dok je bila u kabini za probavanje odjeće, a došla je s majkom kako bi kupila haljinu za rođendansku zabavu.

Iz policije su saopćili da su koristili oružje nakon što su dobili prijavu da muškarac puca u trgovini. Osumnjičeni je ubijen, ali oružje nije pronađeno. Ministarstvo pravde je pokrenulo istragu o ovom slučaju.

Ubistva su se desila u 11:45 sati po lokalnom vremenu u jeku blagdanske kupovine. Svjedoci i radnici trgovine su izjavili za lokalne medije da se osumnjičeni neprimjereno ponašao i da je uništavao police.

U policiji su naglasili da je jedan građanin Hitnoj pomoći prijavio da je u prodavnici čuo svađu i da se možda desila pucnjava. Iz vatrogasne službe su saopćili da su policajci intervenisali kako bi na spratu trgovine pronašli osobu koja je napala drugog građanina, a što ih je navelo da upotrijebe oružje.

Osumnjičeni je preminuo na mjestu događaja. U blizini njegovog tijela je pronađen lokot za bicikl, ali ne i oružje.

Policija je na zidu iza osumnjičenog, na kabini za probavanje odjeće pronašla rupu od metka. U kabini su zatekli mrtvu 14-godišnjakinju, a riječ je o Valentini Orellana-Peralti.

Probavala je haljinu koju je namjeravala kupiti za quinceaneru - tradicionalnu zabavu u Latinskoj Americi povodom 15. rođendana djevojčica, kazuje policijski izvor za list LA Times.

Identitet osumnjičenog još nije objavljen.

Čelnik policije u Los Angelesu Michel Moore je obećao da će istraga biti potpuna i transparentna. Slučaj je nazvao "haotičnim incidentom" te je izrazio žaljenje zbog ubistva tinejdžerke.

Očekuje se da će biti objavljen snimak s videonadzora, uključujući i onaj koji je nastao kamerama koje policajci nose na uniformama, prenosi BBC.