Naoružan i opasan
9

Policija širom SAD-a i dalje traga za ubicom koji je ubistvo objavio na Facebooku

Klix.ba
Steve Stephens
Steve Stephens
Širom SAD-a traje potraga za osumnjičenim koji je ubio starijeg muškarca na ulici i pri tome pravio livestream na društvenoj mreži Facebook.

Osumnjičeni identifikovan kao Steve Stephens je objavio i drugi video u kojem je izjavio da je ubio čak 13 ljudi te da ih namjerava ubiti još. Policija je potvrdila da je usmrtio 74-godišnjeg Roberta Godwina u Ohiju, koji se vraćao kući nakon nedjeljnog uskršnjeg ručka.

Facebook ponovo preispituje svoje procedure nakon kritika koje su uslijedile jer je snimak bio dostupan korisnicima društvene mreže satima nakon ubistva.

Potpredsjednik Facebooka za globalne operacije Justin Osofsky je rekao da je video prvi put prijavljen gotovo dva sata nakon ubistva, ali je dodao da reakcija društvene mreže mora biti brža.

Policija je zatražila od stanovnika Ohija, Indiane, Michigana, New Yorrka i Pennsylvanije da budu oprezni, jer osumnjičeni može biti bilo gdje.

Policija u Clevelandu je objavila fotografiju 37-godišnjeg Stephensa, a radi se i Afroamerikancu visokom 186 cm i teškom 110 kg. On ima dozvolu za nošenje oružja, a policija bez sumnje tvrdi da je naoružan. Ponuđena je i nagrada od 50.000 dolara za informacije koje dovedu do pronalaska ubice.

Signal Stephensovog mobitela je upraćen u nedjelju u Erijeju i Pennsylvaniji.

Šef policije u Clevelandu Calvin Williams je pozvao Stevea da se preda, ali je obećao da će ga policija u svakom slučaju pronaći.

Istražitelji još uvijek ne mogu potvrditi da je Stephens zaista ubio još 13 ljudi, kako je tvrdio. Godwina je kao žrtvu odabrao nasumično te je od njega tražio da izgovori ime žene za koju se vjeruje da je Stephensova bivša djevojka, a potom mu je pucao u glavu. Prije nego je povukao obarač, ubica je rekao da to čini zbog nje.

U medijima se pojavila i izjava njegove bivše djevojke Joy Lane.

"Žao mi je što se ovo dogodilo. Srcem sam i molitvama uz porodicu žrtve. Steve je dobar momak, ljubazan prema svima. Bio je dobar prema meni i volio je moju djecu", izjavila je Joy.

Majka osumnjičenog Maggie Green tvrdi da je Stephens bio ljut na djevojku te da neće prestati ubijati dok mu majka ili djevojka ne kažu da to učini.