Prekinuli zabavu
0

Policija širom Moskve izvršila racije u gej klubovima nakon što je LGBT pokret zabranjen

S. Š.
Racija u gej klubovima u Moskvi (Foto: X.com)
Racija u gej klubovima u Moskvi (Foto: X.com)
Policija u Moskvi izvršila je raciju u nekoliko gej klubova, javljaju lokalni mediji, dan nakon što je Vrhovni sud Rusije odlučio da zabrani LGBT pokret okarakterišući ga kao ekstremistički.
Posjetioci kluba su nakratko zadržani i njihovi dokumenti i pasoši su fotografisani tokom racija u petak kasno navečer, javio je Telegram kanal Ostorozhno Novosti.

Jedan od prisutnih u klubu rekao da se plaši da će dobiti dugotrajnu zatvorsku kaznu.

Policija je saopštila da traga za drogom, prenose Ostorozhno Novosti, a gradske vlasti za sada nisu komentarisale aktivnosti policije.

"Usred zabave muzika je prekinuta, a policija je počela da ulazi u salone", rekao je jedan očevidac agenciji, dodajući da su na skupu u centru Moskve bili i stranci, piše BBC.

Sota, još jedan Telegram kanal, rekao je da su u petak uveče u ruskoj prijestolnici izvršene racije u tri kluba.

Racije su uslijedile dan nakon što je, podsjetit ćemo, Vrhovni sud Rusije proglasio, kako je opisao, "LGBT javni pokret" ekstremističkom organizacijom i zabranio njegove aktivnosti širom zemlje.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva pravde, iako takva organizacija ne postoji kao pravno lice.

Ustav Rusije je promijenjen 2020. godine kako bi se jasno stavilo do znanja da brak znači zajednicu muškarca i žene. Istospolne zajednice nisu priznate u Rusiji.

Posljednjih godina LGBT zajednica u zemlji bila je pod sve većim pritiskom vlasti, kaže BBC-jev Stiv Rozenberg iz Moskve. Godine 2013. usvojen je zakon kojim se zabranjuje "propaganda netradicionalnih seksualnih odnosa" usmjerena prema maloljetnicima.

Prošle godine su ta ograničenja proširena na sve starosne grupe u Rusiji. Reference na LGBT osobe su izbrisane iz knjiga, filmova, reklama i TV emisija.

Ranije ovog mjeseca, jedan ruski TV kanal je obezbojio dugu u južnokorejskom pop videu, kako bi izbjegao optužbe za kršenje zakona o "gej propagandi".