Svijet
0

Policija razbila mrežu krijumčara ljudima

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Policija u Evropi uhapsila je 98 osoba u akciji slamanja krijumčarske mreže koja je dovela hiljade Vijetnamaca u Evropu, koji većinom rade kao robovska radna snaga na tajnim britanskim plantažama marihuane.

"Krijumčari su čak osnovali vlastitu turističku agenciju u Mađarskoj kako bi organizirali trgovinu ljudima", saopćio je u utorak potpukovnik Zoltan Boross iz mađarskog Nacionalnog istražnog ureda, dodajući da su nekolicina uhapšenih bili falsifikatori koji su pripremali lažne dokumente za migrante, prenosi AP.

"Njihova glavna meta bila je Velika Britanija, ali su Vijetnamci također krijumčareni u Francusku i Njemačku", izjavio je Boross, dodajući da je, kada jednom migranti uđu u zonu slobodnog putovanja bloka od 27 zemalja, teško im je ući u trag nakon toga.

Andre Baker, direktor britanske Agencije za organizirani kriminal, izjavio je da ilegalni imigranti plaćaju i do 20.000 eura da budu prošvercani u Evropu, a oni koji nisu u stanju da plate punu sumu često završe kao robovska radna snaga.

"Procjenjuje se da u Velikoj Britaniji ima 35.000 ilegalnih vijetnamskih imigranata, dok ih 40.000 živi legalno u toj zemlji", kazao je Baker.

Hapšenja, kao i otkriće 114 žrtava šverca ljudima, od kojih su neki poslani nazad u Vijetnam, uslijedila su nakon što su britanske vlasti pokrenule policijski projekat u okviru EU-a nazvan Vijetnamski organizirani imigracijski kriminal u 2009. godini.

"Dok je britanska policija otkrila 6.900 plantaža marihuane u prošloj godini, što predstavlja rast s više od 2.000 u 2008. i više od 4.000 u 2009. godini, broj vijetnamskih radnika koji rade na njima sada se smanjio", saopćio je Baker.

"Vijetnamski 'vrtlari' mogu stvoriti plantaže kanabisa za oko dva mjeseca a jedan 'vrtlar' može upravljati sa šest takvih plantaža", izjavio je Baker, dodajući da britanski, poljski i jamajćanski kriminalci imaju veliku ulogu u britanskom biznisu uzgoja marihuane.

Baker je kazao da su finansijske nagrade za ilegalne vijetnamske imigrante značajne, jer njihova godišnja zarada u Britaniji može prehranjivati desetočlanu porodicu 10 godina u Vijetnamu.

"Želimo da im ukažemo da ulice Londona nisu popločane zlatom", izjavio je Baker, ukazujući na rizike ilegalne migracije kao što su premlaćivanja, prinudni rad i ubistva.