Nakon ubistva novinara
0

Policija rastjerala demonstrante u Ingušetiji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Policija ruske južne regije Ingušetije upotrijebila je danas gumene metke kako bi rastjerala demonstrante protiv lokalne vlade okupljene dva dana nakon što je novinar i kritičar regionalne prokremaljske vlade opozicioni lider Magomed Jevlojev umro u policijskom pritvoru.

Protest je počeo jučer tokom sahrane Magomeda Jevlojeva, koji je stalno dolazio u sukob s liderom Ingušetije Muratom Zjazikovim, a njegova internet stranica je bila na meti zvaničnih organa, koji su htjeli da ga zatvore.

Oko 200 demonstranata okupilo se u Nazranu, najvećem gradu Ingušetije, kako bi odali počast Jevlojevu, novinaru i vlasniku zabranjene internet stranice www.ingushetiya.ru, koji je ustrijeljen u glavu u nedjelju dok ga je policija vozila u policijsku stanicu na ispitivanje, prenio je Reuters.

Pristalice Jevlojeva i pripadnici grupa za zaštitu ljudskih prava, međutim, ne vjeruju u tu verziju priče.

Demonstranti su zatražili ostavku predsjednika Ingušetije Murata Zjazikova, kojeg podupire Kremlj. Advokat stranice www.ingushetiya.ru Kaloj Ahilgov rekao je da je policija dočekala Jevlojeva na aerodromu kad je izlazio iz aviona kojim je doletio u Ingušetiju, uvela ga u automobil volgu i odvezla u nepoznatom smjeru.

"Pucali su mu u sljepoočnicu dok su ga vozili. Izbacili su ga iz automobila nedaleko od bolnice", rekao je advokat.

"Nakon što je primijećen, hitno je prebačen u operacijsku salu i tamo je umro", pojasnio je.

Jevlojev je jedan od najpoznatijih novinara koji su ubijeni nakon ubistva novinarke Ane Politikovskaje u Moskvi 2006., i njegova je nasilna smrt izazvala osudu njegovih kolega.

Ingušetija je siromašna regija u blizini Čečenije i Južne Osetije, u problematičnoj sjevernokavkaskoj regiji.