Italija
0

Policija provjerava sve ambasade u Rimu

SRNA
Carabinieri ispred ambasade Švicarske u Rimu (Foto: Reuters)
Carabinieri ispred ambasade Švicarske u Rimu (Foto: Reuters)
Italijanska policija provjerava sve strane ambasade u Rimu poslije eksplozija bombi u poštanskim paketima u ambasadama Čilea i Švicarske, u kojima su povrijeđene dvije osobe.

"Policija provjerava sve ambasade i konzularna odjeljenja", izjavio je portparol italijanske policije, nakon što je državno tužilaštvo pokrenulo istragu o "napadu sa terorističim ciljevima".

Gradonačelnik Rima Giovanni Alemanno izjavio je da je situacija zabrinjavajuća, jer je riječ o terorističkom talasu uperenom na ambasade. On je dodao da je istraga proširena van granica Italije.

List "Corriere della Sera" prenio je izjavu istražitelja koji kažu da je glavna linija istrage usmjerena da "anarhističke krugove eko-terorističkog pokreta".

Radnik u švajcarskoj ambasadi koji je otvorio paket teško je povrijeđen i mogao bi da izgubi jednu ili obje ruke, dok osoba u ambasadi Čilea nije zadobile ozbiljnije povrede.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade.

U ambasade Čilea i Švicarske stigli su stručnjaci za demontiranje bombi i pripadnici službi za vanredne intervencije.
Agencija ANSA prenijela je da je treća neeksplodirana bomba kasnije pronađena u ambasadi Ukrajine, ali je policija saopštila da je to bila lažna uzbuna.

"Izražavamo punu solidarnost sa švicarskim ambasadorom i svim diplomatskim osobljem koji su bili mete ovog žalosnog djela nasilja koje najoštrije osuđujemo", saopštio je italijanski ministar spoljnih poslova Franco Fratini.