Svijet
0

Policija pronašla 17 tijela širom Meksika

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je širom Meksika pronašla 17 mrtvih tijela naguranih u automobile ili bačenih na ulice u kesama za smeće nakon posljednjih sukoba između članova bandi koje trguju drogom.

U turističkom gradu Cancunu tijela tri muškarca i triju žena pronađena su u SUV vozilu dok su im glave bile omotane trakom a ruke svezane iza leđa, saopćila je policija države Qunitana Roo, javio je AP.

Policijski glasnogovornik Antonio Coral nije bio odmah dostupan kako bi potvrdio uzroke smrti.

Policija u Mexico Cityju pronašla je još tri tijela u SUV-u parkiranom u kvartu srednje klase, dok državni tužilac u Mexico Citiyju tvrdi da su ubistva povezana s ratom između narko-bandi.

Još dva tijela pronađena su u automobilu u Iguali, oko 160 km južno od Mexico Cityja. Na papiriću nađenom na mjestu ubistva prijeti se Joaquinu "El Chapu" Guzmanu, navodnom vođi kartela Sinaloa, koji je pobjegao iz saveznog zatvora 2001. godine.

Tri spaljena tijela su također nađena u dva automobila u gradu Sinalonu u državi Culiacan, dok su još četiri tijela nađena u kesama za smeće u centralnom gradu Kaxcou i lučkom gradu Veracruzu u Meksičkom zalivu.

Savezni istražitelji tvrde da kartel Sinaloa vodi krvavi rat protiv Zalivskog kartela i njihovi regruti poznati kao Zete često se sukobljavaju u više milijardi dolara vrijednom švercu droge u Sjedinjene Države.

Sukobi su doveli do odrubljivanja glava, raketnih napada i ubistava u egzekucijskom stilu širom Meksika a nasilje je uzelo posebno težak danak među policijom.

Predsjednik Felipe Calderon, koji je preuzeo vlast u decembru, pokrenuo je sveobuhvatnu ofanzivu protiv bandi, šaljući 24.000 saveznih policajaca i vojnika u područja zahvaćena nasiljem.

Ubistva su se međutim nastavila neometano. Sudeći po brojkama koje je objavio meksički dnevni list El Universal, od januara je ubijeno više od 700 ljudi.

Savezna vlada krivi lokalnu policiju da je na platnoj listi kartela droge.

U ponedjeljak su savezni agenti uhapsili više od 100 državnih i lokalnih policajaca u sjevernom gradu Monterreyu i istražuju njihove veze s trgovcima drogom.

Meksički državni tužilac Eduardo Medina Morea izjavio je kako Sjedinjene Države moraju učiniti više na zaustavljanju dotoka oružja i novca od trgovine drogom ka jugu koji podgrijavaju meksičko nasilje. Ogromna većina oružja koje koriste vojnici kartela droge prokrijumčarena je iz SAD-a, kazao je.

Analitičari procjenjuju da meksičke bande trgovaca drogom zarade između 10 i 30 milijardi dolara godišnje prodajući kokain, heroin, marihuanu i metamfetamine na američko tržište, što je konkurencija novcu koji Meksiko zaradi od izvoza nafte i turizma.