Somalija
0

Policija očekuje nove napade bombaša samoubica

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Somalijska ekstremistička grupa "Al shabab" spremna je da izvede samoubilačke napade u luci i aerodromu u Mogadišu, a bombaši planiraju da se preruše u pripadnike snaga sigurnosti, upozorila je policija u ponedjeljak.

"Izvještaji službe sigurnosti pokazuju da je "Al Shabab" pripremio dvojicu bombaša samoubica, koji treba da budu obučeni u uniforme visokih vojnih i policijskih oficira. Mete će im biti aerodrom i luka", izjavio je portparol policije Abdullahi Hasan Barisse.

"Mobilisili smo sve naše snage. Ti bombaši samoubice "Al Shababa" ne bi smjeli da ih prevare, rekao je on na konferenciji za novinare", prenosi Reuters.

Najmanje 22 osobe, među kojima trojica ministara, ubijene su u četvrtak kada je bombaš samoubica, maskiran u ženu pod velom, aktivirao eksploziv na ceremoniji dodjele univerzitetskih diploma u glavnom gradu Somalije.

SAD vjeruju da je grupa "Al shabab" povezana s Al Qaidom.

Somalija još od 1991. godine nema vladu koja funkcioniše, a administracija predsjednika Šeika Šarifa Ahmeda kontroliše svega nekoliko strateških dijelova Mogadiša, uključujući međunarodni aerodrom i luku, koji su pod snažnim osiguranjem.

Od početka 2007. godine, u sukobima u Somaliji ubijeno je najmanje 19.000 civila, a 1,5 milion protjerano je iz domova. Na moru, somalijski gusari zaradili su desetine miliona dolara na otmicama brodova.