Svijet
0

Policija Novog Zelanda pretresa medijske kuće zbog snimka

SRNA
Policija Novog Zelanda počela je danas pretrese četiri medijske organizacije, tri dana prije izbora, u potrazi za dokazima o ilegalnom snimanju razgovora premijera Johna Keyja.

Policija je objavila da će pretresi biti obavljeni danas i sutra. Snage reda tragaju za kopijama snimka razgovora između Keyja i jednog njegovog političkog saveznika, a obaviće i razgovor sa kamermanom koji je napravio snimak.

Sud je objavio naloge za pretres dvije televizijske stanice, jednog dnevnog lista i jedne radijske stanice.

Sadržaj snimka koji je napravljen 11. novembra nije objavljen. Premijerovi protivnici vjeruju da snimak sadrži političke izjave koje bi mogle da dovedu u nepriliku premijera Keyja.

Kamerman je predao kopiju snimka listu Herlad, a premijer i njegova vladajuća Nacionalna stranka ocijenili su da je riječ o orkestriranoj kampanji koju su uporedili sa ponašanjem ugašenog britanskog tabloida News of the World.

Glavni urednik "Heralda Brice Johns tvrdi da nije znao ništa o snimku dok ga kamerman nije predao. On je ocijenio da je premijer uspješan u skretanju pažnje javnosti sa sadržaja samog snimka i da pokušava da spriječi njegovo objavljivanje prije izbora.

Johns je rekao da je njegov list predao policiji sav materijal koji je tražen, ali je odbio da saopšti više detalja.
On je dodao da je list razmišljo o objavljivanju snimka odmah nakon što ga je dobio prije tri dana, ali je odlučio da sačeka i razmotri pravne i etičke obaveze.

Snimak je napravljen na skupu u jednom kafeu u Aucklandu. Premijer Key zatražio je od novinara da se udalje dok on porazgovara nasamo sa kandidatom sa izborne liste stranke Akt. Kamerman Brad Ambrous ostavio je na stolu torbicu sa uređajem za snimanje koji je zabilježio konverzaciju.