Rusija
0

Policija ne koristi imigrante kao robove

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Rusko ministarstvo unutarnjih poslova optužilo je u srijedu jedan časopis za "laži" i "senzacionalizam" nakon što je on u ponedjeljak optužio pripadnike elitnih policijskih trupa OMON da otimaju imigrantske radnike kako bi od njih napravili robove na gradilištima.

Mediji vode "veliku informativnu kampanju s ciljem diskreditacije" policijskih snaga za borbu protiv nereda OMON, saopćilo je ministarstvo, a prenijela ruska agencija Interfax.

Glasnogovornik ministarstva Oleg Elnikov je naveo u tom saopćenju da se optužba odnosi na The New Times, nezavisni sedmičnik koji je već početkom februara objavio svjedočenja pripadnika OMON-a o korupciji i zloupotrebi vlasti u njihovim redovima.

U članku objavljenom u ponedjeljak časopis se poziva na bivšu pripadnicu policije Larissu Krepkovu koja je u penziji od 2008. godine i koja optužuje OMON iz moskovske regije da hapsi imigrante i primorava ih da rade na gradilištima bez naknade.

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova se našlo posljednjih mjeseci u središtu nekoliko skandala zbog korupcije ubistava, silovanja i krivotvorenja dokaza.

Prošle sedmice ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je najavio veliku reformu ministarstva unutarnjih poslova, kako bi oštrije kaznio policajce koji su počinili kriminalne delikte.