Znog neriješenih slučajeva
0

Medvedev objavio najradikalnije promjene u MUP-u

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Dmitrij Medvedev, predsjednik Rusije, objavio je promjene u najvišem rukovodstvu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), najradikalnije u protekloj deceniji. Istovremeno je otpušteno više službenika MUP-a nego za vrijeme cjelokupnog predsjedničkog mandata Vladimira Putina.

Smijenio je 18 policijskih generala.

Medvedev je ukazom iznio dopunski paket prijedloga za „strategiju razvoja“ Ministarstva i saopćio da broj službenika treba da se smanji s 19.970 na 10.000 ljudi, a da funkcije MUP-a moraju da budu sužene.

Zatim je na sjednici Kolegija Ministarstva saopćio da će lično kontrolirati tu reformu. Poslije Kolegija uslijedio je još jedan predsjednički ukaz kojim je istovremeno penzionisano 18 policijskih generala, među njima i dvojicu zamjenika ministra.

Naglasio je da je u Rusiji prošle godine bilo 1,3 miliona neriješenih zločina, uključujući više od 2.000 ubistava ili pokušaja ubistva, što je podatak koji "zastrašuje". On je također aludirao na brojne prijestupe koje je počinila sama policija.

Prijedlozi Dmitrija Medvedeva su uslijedili poslije serije zločina koje su počinili sami policajci, uključujući ubistva, silovanja i prebijanja. Svi ti događaji su imali veliki publicitet. Posljednji skandal koji je potresao rusku policiju odnosi se na elitne specijalne snage policije (OMON), čiji su pripadnici napisali predsjedniku pismo, žaleći se na niz prekršaja nadređenih.

Pismo desetorice pripadnika OMON-a, specijalaca iz Moskve, poslato na adresu predsjednika i javnog tužioca, praktično nema presedana u policiji. U pismu, čiji su dijelovi objavljeni u opozicionom nedjeljniku New Times, policajci ističu da im je šef rekao da su "robovi i da stoga treba da rade šta im se naredi" i da svako do kraja smjene treba da privede tri osobe. Policajci također dodaju da se njihov bataljon pretvorio u "strukturu koja zarađuje pare".

Policajci zarađuju novac štiteći prostitutke i praktično iznajmljuju pripadnike nižeg ranga da rastjeruju proteste i pomažu prilikom neprijateljskog preuzimanja firmi, kaže se u tom pismu, koje prenose agencije.