WikiLeaks sa Novog Zelanda
0

Policija motri na muslimane koji su ratovali u BiH

Sarajevo-x.com
Detaljni izvještaji o potencijalnim terorističkim aktivnostima na Novom Zelandu odnose se i na upozorenja policije zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država o lokalnim muslimanima koji su se borili u ratovima u Afganistanu i Bosni, navodi se u novim depešama objavljenim na WikiLeaksu.

Novozelandska policija obavijestila je američke bezbjednjake kako motre na najmanje jednog građanina, identifikovanog samo kao "Hamam", koji ima izražene antizapadnjačke stavove.

Upozorenja iz 2005. godine pokazuju da Komitet za hitne slučajeve Američke ambasade u Wellingtonu tada nije posjedovao informacije o terorističkim ćelijama na Novom Zelandu.

Policija je otkrila informacije o istragama protiv nekoliko pojedinaca. Na Novom Zelandu živi oko 50.000 muslimana, među kojima je 708 Maora koji su prešli na islam.

"Novozelandska policija je dostavila informacije koje ukazuju da su se neki muslimani borili u Afganistanu, Bosni i moguće Čečeniji", stoji u depeši objavljenoj na WikiLeaksu.

Navodi se da policija motri na neke stanovnike Novog Zelanda koji su putovali na Bliski istok, uključujući Irak. U depešama stoji da je specifičan primjer osoba poznata kao Hamam. On je, prema informacijama sa WikiLeaksa, afganistanski veteran i hirurg sa Egipta.

"On trenutno živi u Aucklandu od socijalne pomoći i odbija pronaći posao. Posjećuje lokalnu džamiju i promoviše antizapadnjačke stavove. Na njega motri policija", stoji u depeši.

Na WikiLeaksu se navodi kako se vode istrage o različitim pojedincima koji su moguće povezani sa terorističkim organizacijama poput Tamilskih tigrova, Ansar al-Islama i Al Qaide.