Francuska
0

Policija ispitivala Lilian Betencourt, najbogatiju Francuskinju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Policija je u ponedjeljak ispitivala najbogatiju Francuskinju, naslijednicu L'Oreala Liliane Bettencourt, zbog navoda u vezi s ilegalnim političkim donacijama i izbjegavanju plaćanja poreza.

Istražitelji su posjetili 87-godišnju bogatašicu u njenom pariškom domu kako bi je ispitivali o švicarskim bankovnim računima i o navodnom korištenju Sejšelskih otoka kao poreskog raja, javio je BBC.

Oba pitanja pomenuta su u tajnim snimcima koje je napravio bivši batler.

Prošle su sedmice francuski tužioci ispitivali ministra rada Erica Woertha o tim navodima.

Snimljena konverzacija između Bettencourt i njenog finansijskog savjetnika, koja je procurila u francuskoj štampi, navodno su pokazali kako je ona pokušala koristiti švicarske račune da bi izbjegla francuske poreze.

Ostalo je nejasno da li Bettencourt posjeduje Sejšelske otoke, za koje snimljeni razgovori ukazuju da je koristila poreski raj.

Također se navodi kako snimci ukazuju da je Bettencourt bila velikodušan donator izborne kampanje francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja 2007. godini i političkom udruženju njegovog vodećeg donatora i sadašnjeg ministra rada Erica Woerttha, te da su te donacije premašile zakonske limite.

I Woerth i Sarkozy negiraju da su počinili bilo šta pogrešno u tom slučaju.

U vladinom izvještaju od prije dvije sedmice također se navodi da Woerth nije koristio svoj bivši položaj ministra budžeta kako bi poštedio Bettencourt poreskih inspekcija.

Bettencourt je priznala utaju poreza i obećala je da će svoje poslovanje uskladiti sa zakonom.