Svijet
0

Sarkozy primio ilegalne donacije?

SRNA
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Nicolas Sarkozy (Foto: Reuters)
Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odbacio je danas kao "prljavu kampanju" navode o tome da je primio ilegalne donacije od najbogatije žene u Francuskoj.

Francuska Vlada burno je reagovala na izvještaje da je policija razgovarala sa jednim svjedokom povodom navoda da je Sarkozyjev predsjednički izborni štab primio ilegalnu donaciju od 150.000 eura od vlasnice kompanije "L'oreal".

Sarkozy je izložen sve većem pritisku da direktno odgovori na ove optužbe i da se riješi ministara umiješanih u korupcionaške skandale.

"Veoma bih volio da se zemlja ovoliko uzbudi zbog velikih problema, a ne da se bavi klevetom koja ima samo jedan cilj -  da baci neosnovanu ljagu", rekao je Sarkozy.

Francuski premijer Francois Fillon rekao je na konferenciji za novinare da je riječ o kleveti i sitematskoj kampanji za destabilizaciju.

Tokom rasprave u francuskom parlamentu, ministar za budžet François Baroin optužio je opoziciju da se bavi poslom desnice u vezi sa ovim skandalom, nakon čega su poslanici iz redova socijalista napustili sjednicu.

Popularnost francuskog predsjednika je na najnižem nivou od kada je pobijedio na izborima 2007. godine.