{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Policajci u Norveškoj ne žele da nose oružje

S
14.10.2011. u 19:41
0
17
Policajci u Norveškoj ne žele da nose oružje
0
Policajci u Norveškoj ne žele da nose oružje
Mnogi strani novinari koji su izvještavali o julskom terorističkom napadu u Norveškoj jako su se iznenadili kada su saznali da je norveška policija uglavnom nenaoružana. Nova istraživanja pokazuju da oni žele da to tako i ostane.
Većina policajaca u Norveškoj žele zadržati sliku "civilnog policajca" i ne bi to mjenjali.

"Mi želimo da imamo policiju koja se može nositi sa najzahtjevnijim zadacima uz najmanju upotrebu sile", izjavio je šef policijskih službenika Arne Johannessen za Norwegian Broadcasting.

Istraživanja u policijskim sindikatima su pokazala da 60 posto policajaca ne žele da budu stalno naoružani. Johannessen je rekao da nakon što je pregledao prakse u drugim zemljama u kojima su policajci naoružani, i nakon što se konsultovao sa ekspertima oružja, on će i zvanično podržati volju policajaca da oružje ne mora biti standardan dio opreme u Norveškoj.

Debata o oružju se otvorila nakon 22. jula i trerorističkog napada u Oslu i ostrvu Utoya. Johannessen je rekao da će policajci zadržati "građansku sliku" uprkos napadima i povećanim terorističkim prijetnjama. Jedine promjene jeste da će imati brži pristup oružju u slučaju opasnosti i da će svaki distrikt imati skladište oružja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: