Reagovao i Izrael
485

Policajci u Kolumbiji šokirali javnost, u čast Njemačke nosili nacističke uniforme

S. M.
Kolumbijski predsjednik Ivan Duque se izvinio javnosti nakon što su kadeti na policijskoj akademiji izazvali bijes javnosti oblačeći nacističke uniforme na događaju kulturne razmjene u čast Njemačke.

Fotografije ceremonije objavljene su u četvrtak na zvaničnom policijskom Twitter nalogu.

Studenti se vide obučeni u sivo-zelene uniforme Wehrmachta, a jedan od njih ima male brkove u stilu Adolfa Hitlera. Ostali su obučeni u crnu uniformu SS-a, sa crvenom trakom sa svastikom.

Njemačka crno-crveno-žuta zastava i baloni u istim bojama ukrašavali su prostoriju, na kojoj je bila i replika Luftwaffeovog aviona, kopije nacističkog vatrenog oružja i svastika na stolnjacima.

"Iz policijske akademije Simona Bolivara u gradu Tulua, organizujemo međunarodnu sedmicu sa državom gostom Njemačkom. Ovom kulturnom razmjenom jačamo znanje naših studenata policijske akademije”, navodi se na policijskom Twitter nalogu.

"Svako opravdavanje nacizma je neprihvatljivo i osuđujem bilo kakve demonstracije koje koriste ili upućuju na simbole koji se odnose na one koji su odgovorni za holokaust koji je odnio živote više od 6 miliona ljudi”, napisao je Duque na Twitteru u petak.

Policija je zbog toga smijenila šefa akademije.

Ministarstvo odbrane, pod čijim okriljem je kolumbijska policija, navelo je u saopštenju da njegove smjernice za obuku "ni na koji način ne predviđaju aktivnost poput one koja se dogodila juče".

Njemačka i izraelska ambasada u glavnom gradu Bogoti izdale su zajedničko saopštenje u kojem izražavaju "potpuno odbacivanje bilo kakvog oblika opravdavanja ili demonstracije nacizma".