Bezakonje u Keniji
0

FOTO / Policajci pucali ljudima u glavu nasred prometne ulice

Sarajevo-x.com
U medijima su objavljene fotografije na kojima policajac u civilu puca u glavu čovjeku na ulici, pred očima prestravljenih vozača. Trojica muškaraca su ubijena, nakon što im je naređeno da izađu iz svojih automobila i legnu na pod, na prometnoj cesti u kenijskom glavnom gradu Nairobiju.
Žrtve su ostale ležati u lokvi krvi na cesti u blizini aerodroma Wilson. Trojica policajaca su suspendirana tokom istrage, nakon što su u nacionalnim medijima objavljene strašne fotografije, koje je napravio motorista prolazeći ovom cestom.

Svjedoci su čuli jednog od policajaca kako je vikao: "Lezite dolje, da vas završimo".

Svjedok koji je i napravio fotografije je rekao kako je vozio te odjednom vidio tri vozila ispred kako su se zaustavila.

"Tri policajca iskočila su iz vozila, te uperili oružje na dva vozila ispred njih. Tad su trojica muškaraca izašli s dignutim rukama, te su legli na pod, a onda su policajci pucali u njih. Treći muškarac ubijen je nešto dalje", rekao je on.

U policiji ističu da su njihovi radnici pokušali zaustaviti šest sumnjivih ljudi, ali su oni umjesto da se zaustave otvorili vatru na policajce. Trojica su, prema navodima policije, ubijena, dok su njihovi kompanjoni uspjeli pobjeći. U policiji tvrde da žrtve nisu bile u vozilu, što je u suprotnosti s tvrdnjama svjedoka, a također, jedno od vozila u kojem su bili "osumnjičeni" je odvučeno prije dolaska novinara.

Kenijski policajci kritikovani su u UN-ovom izvještaju iz 2009. godine zbog izvansudskih ubistava koja su rasprostranjena i pomno planirana u toj zemlji, piše "Daily Mail".