Svijet
276

Policajac koji je ubio tinejdžera crnca: Moja savjest je čista, izgledao je poput demona

Klix.ba
Policijski službenik iz Fergusona Darren Wilson kazao je u ekskluzivnom intervjuu za ABC News kako ne bi ništa napravio drugačije da spriječi ubistvo tinejdžera crnca Michaela Browna. Kazao je kako je njegova savjest čista jer je svoj posao obavio ispravno.

Policajac Wilson je u ponedjeljak oslobođen optužbi za ubistvo 18-godišnjeg momka te je odlučio prekinuti šutnju.

Kazao je kako navodi svjedoka da je Brown držao ruke podignute u zraku nisu tačni.

"Izvadio sam pištolj i usmjerio ga prema njemu te sam mu rekao 'Povuci se ili ću pucati'. Uhvatio je vrh mog pištolja i rekao 'Prevelika si p**** da pucaš u mene'. Tada sam osjetio kako mi pokušava oteti pištolj, okrenuti moju ruku da dođe do okidača. Pokušao me upucati mojim pištoljem", rekao je Wilson, ističući kako je Brown bio snažan muškarac koji ga je želio ubiti.

U intervjuu je Wilson kazao kako je Brown izgledao poput demona tokom njihove svađe.

Na sudu u Fergusonu saslušano je 60 svjedoka čija su svjedočenja trajala 70 sati. Porota je odlučila da Wilson nije počinio zločin. Tužilac Bob McCulloch kazao je kako su neki svjedoci priznali da su davali izjave na osnovu pretpostavki i da su ponavljali ono što su čuli na ulici.

Forenzičari su prikazali kako je policajac Wilson ispalio 12 metaka u tinejdžera, ali se pretpostavlja da je policajac tako reagovao u borbi da se odbrani.

Ministarstvo pravosuđa SAD-a vodi odvojenu istragu o narušavanju građanskih prava, što bi moglo rezultirati federalnom tužbom protiv policajca Wilsona.