Svijet
2

Pokušaj ušutkavanja advokata Megauploada

Klix.ba
Kim Dotcom (Foto: Arhiv/AFP)
Kim Dotcom (Foto: Arhiv/AFP)
Postoji šansa da na saslušanju, koje počinje danas u Alexandriji, Virginia, advokati Megauploada neće dobiti pravo obraćanja sudu o pitanju sudbine kompanijskih servera. Bitka za servere MegaUploada počinje danas.

Očekuje se da će sudnica biti puna advokata koji predstavljaju mnoge oštećene strane i koji žele vidjeti šta će se desiti sa milijardama fajlova koji se nalaze na 1100 servera. Očekuju se advokati Megauploada, šest najvećih Hollywoodskih studija i američke vlade.

Američka vlada je u januaru optužila Kima Dotcoma, osnivača Megauploada, i još šest menadžera za povredu autorskih prava, utjerivanje dugova i pranje novca.

Današnje saslušanje je vezano za digitalne informacije koje pripadaju oko 60 miliona ljudi širom svijeta. Ovi fajlovi bi mogli biti u opasnosti ukoliko sudija Liam O'Grady dozvoli Carpathia Hostingu, kompaniji koja trenutno čuva servere, da izbriše sve informacije ili da proda servere.

Međutim, prva tačka današnje rasprave će biti da li advokati Megauploada uopšte trebaju dobiti pravo obraćanja sudu, prenosi Cnet.com.

''Nema potrebe da se advokati Megauploada uopšte pojavljuju, jer da bi kompanija dobila nazad svoje servere potreban im je novac, koji im je već oduzet'', izjavili su američki zvaničnici.