Kršenje autorskih prava
0

Proširena optužnica protiv vlasnika Megauploada

SRNA
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Kim Dotcom (Foto: AFP)
Američko tužilaštvo proširilo je optužnicu za kršenje autorskih prava protiv Kima Dotcoma, vlasnika ugašenog sajta Megaupload.

Zvaničnici su predstavili proširenu optužnicu na 90 stranica zbog nanošenja materijalne štete od preko 500 miliona dolara vlasnicima piratizovane muzike, filmova i softvera.

Zvaničnici Megauploada tvrde da su uvijek brzo reagovali kada bi dobili pritužbe na širenje nelegalnih sadržaja preko njihovog veb sajta.

Kompanija je, kako se navodi u optužnici, uzimala materijale sa drugih veb sajtova, uključujući YouTube i distribuisala ih putem Megauploada.

Optužnica je proširena na osnovu sadržaja elektronske pošte koja je razmijenjena između kompanije i vlasnika autorskih prava.

Tužilaštvo navodi da je Megaupload tvrdio da je sporni materijal uklonjen sa njegovih servera, iako to nije učinjeno.

U dokumentu se ukazuje na slučaj korisnika V.V., koji je na Megaupload postavio 16.950 fajlova, a oni su u periodu od šest godina privukli više od 34 miliona posjeta.
Megaupload je za to vrijeme često dobijao pritužbe na sadržaj fajlova koje aplouduje korisnik V.V., ali nema dokaza da je uklonio bilo koji od njih.

Istovremeno, korisnik V.V. je od Megaupload dobio nagradu od ukupno 3.400 dolara u periodu od dvije godine.

U proširenoj optužnici navodi se da Megaupload nije imao onoliko aktivnih korisnika koliko je tvrdio, te da je samo 5,4 miliona od 66 miliona registrovanih korisnika aploudovalo barem jedan fajl na ovaj servis.

Američko Ministarstvo pravde dodalo je razne oblike imovine, motorne sanke i nakit na listu zaplijenjene Dotcomove imovine.

Dotcom se nalazi u pritvoru na Novom Zelandu, gdje mu je odbijen zahtjev za puštanje na slobodu uz plaćanje kaucije.