Svijet
0

Pokušaj otmice bugarskog ambasadora u Jemenu

SRNA
Sana, Jemen
Sana, Jemen
Bugarski ambasador u Jemenu zadobio je lakše povrede kada su tri naoružana maskirana napadača pokušala da ga otmu u jemenskoj prijestonici Sani, prenosi zapadni diplomata.

"Ambasador je u trenutku napada bio sa svojom suprugom u automobilu, iz kojeg su napadači pokušali da ga otmu. Kada je pružio otpor i pokušao da se odveze dalje, otvorili su vatru na njegovo vozilo. Zadobio je povredu oka od polomljenog stakla", rekao je diplomata.

Prema riječima jednog od svjedoka, ambasador i njegova supruga spasili su se bijegom u obližni trgovinski centar. Jemenske snage bezbjednosti stigle su ubrzo na mjesto događaja. Diplomata je naveo da ambasador nije bio u pratnji tjelohranitelja.

"Ne znamo jesu li napadači bili samo pripadnici plemena koji su slučajno uočili diplomatske tablice na automobilu, ili članovi Al kaide koju su namjeravali da ga otmu radi traženja otkupa", navodi diplomata. Otmice stranaca i Jemenaca vrlo su česte u ovoj siromašnoj zemlji na Arabijskom poluostrvu, gdje nezadovoljne grupe često koriste taoce da bi vršili pritisak na jemenske vlasti. Otmičari najčešće oslobode taoce nepovrijeđene.

Militanti Al Kaide oteli su saudijskog diplomatu u martu u južnom Jemenu, a saudijski zvaničnici navode da zahtjevi otmičara uključuju i oslobađanje njihovih saboraca u Saudijskoj Arabiji. Oteti diplomata tek treba da bude oslobođen.