Haos na ulicama
60

Pokušaj državnog udara u Venecueli, oklopno vozilo među demonstrantima

Klix.ba
(Foto: EPA-EFE)
Lider opozicije u Venecueli Juan Guaido najavio je završnu fazu svog plana da smijeni predsjednika Nicolasa Madura i pozvao građane Venezuele i vojsku da ga podrže.

Na ulicama Venezuele okupio se veliki broj ljudi, protivnika i pobornika Nicolasa Madura. I Maduro i Guaido tvrde da imaju podršku vojske, ali za sada nije jasno ko od njih ima veću vojnu podršku. Vlasti poručuju kako je riječ o "manjem pokušaju državnog udara".

Na društvenim mrežama objavljen je snimak koji pokazuje kako oklopno vozilo nacionalne garde ulazi među demonstrante. Navodno se radi o demonstantima koji su na strani Juana Guadia, a još uvijek nije poznato da li ima povrijeđenih.

Tokom mitinga, koji je ispred vojne baze u Caracasu predvodio Guaido začuli su se pucnjevi, javlja Reuters pozivajući se na navode očevidaca. Prema njihovim riječima došlo je do razmjene vatre između muškaraca u vojnim uniformama koji su bili u pratnji Guaidoa i vojnika koji podržavaju Madura.

U međuvremenu je venecuelanski ministar obrane Vladimir Padrino u izjavi za nacionalnu televiziju rekao kako vojska i dalje podržava Madura.

Svjetske novinske agencij pišu da su se suprotstavljenim stranama pridružili i strani čelnici podržavajući jednu ili drugu stranu.