Samit EU u Bruxellesu
0

Pokušaj da se uvede disciplina i ravnoteža

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Financial Times u četvrtak piše da će lideri Evropske unije na samitu u Bruxellesu pokušati da uspostave ravnotežu između poziva za uvođenje fiskalne discipline i svog obećanja da će nastaviti da pružaju podršku evropskim privredama sve dok ekonomski oporavak bude bio slab, kao što je to i dalje slučaj.

U tekstu završnog kominikea, koji je Financial Times dobio na uvid, evropski lideri će iznijeti ocijenu da se ekonomska situacija stabilizovala i da se vraća povjerenje poslije najveće krize još od tridesetih godina prošlog stoljeća.

Pored toga, postoji mogućnost da 27 članica Unije na dvodnevnom sastanku na vrhu ponude i oko dvije milijarde eura zemljama u razvoju kao pomoć u njihovoj borbi protiv klimatskih promjena.

List naglašava i da će ovo biti posljednji samit kojem predsjedava premijer jedne od zemalja članica - u ovom slučaju švedski premijer Rainfeld.

Naredni samit, planiran za mart, vodiće novoizabrani predsjednik Evropske unije Herman van Rompuy.

Njegov nastup na današnjem skupu lidera stranaka desnog centra u Bonnu, koji prethodi evropskom samitu, pratiće se s posebnom pažnjom, napominje Financial Times, prenosi BBC.