"Ulje na vatru"
16

Pojedini svjetski zvaničnici osudili napad: SAD žele rasplamsati požar na Bliskom Istoku

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što su Sjedinjenje Američke Države izvršile napad na vojnu bazu koja je pod kontrolom vladinih snaga Sirije, stižu reakcije iz cijelog svijeta.

Ruski ministar odbrane Viktor Ozerov kazao je kako je ovaj napad čin agresije protiv članice UN-a. Kazao je kako će Moskva sazvati hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a.

Zamjenik ministra odbrane Andrey Krasnov kazao je kako je ovo bezobzirna i neodgovorna akcija koja rizikuje daljnju destabilizaciju situacije na Bliskom Istoku te vodi do novih vojnih konflikata i ekspanzije onih koji već postoje.

"SAD žele rasplamsati veliki požar na Bliskom Istoku i ispalivši ove projektile dodali su ulje na vatru", rekao je.

Ministar vanjskih poslova Rusije Konstantin Kosachev kazao je kako su šanse da Rusija i SAD sarađuju u borbi protiv terorizma u Siriji nestale posljednjim napadom.

"Ruske snage će se nastaviti boriti protiv terorista, a američke snage će nastaviti napadati vladine snage koje vode rat protiv terorista. Plašim se da će ovakav pristup učiniti da ideja o rusko-američkoj antiterorističkoj koaliciji u Siriji, o kojoj je mnogo govoreno otkako je Trump došao na vlast, umre pri rođenju", rekao je Kosachev.

Napad je osudila i Amerikanka, predstavnica Havaja Tulsi Gabbard, koja je nedavno posjetila Siriju kako bi se informisala o misiji te predstavila zakon koji ima za cilj zaustaviti SAD u naoružavanju terorista.

"Ljuti me i čini tužnom što je predsjednik Trump poslušao savjet ratnih huškača i ilegalno promijenio režim ratovanja kako bi smijenio sirijsku vladu. Eskalacija je kratkoročna i dovest će do još civilnih žrtava, izbjeglica i jačanja Al Kaide i drugih terorista te mogućeg nuklearnog rata između Rusije i SAD-a", kazala je Gabbard.

Pojedini Republikanci kazali su kako o ovoj odluci nije raspravljano u Kongresu.

Velika Britanija podržala je Trumpovu odluku da napadne sirijske snage kazavši da je to prikladan odgovor na barbarski hemijski napad koji je izveo sirijski režim.

S druge strane, Iran je osudio ovaj napad. Gradonačelnik Homsa Talla Barazi kazao je kako je pet ljudi poginulo, a sedam ranjeno u ovom napadu.

Francuski ministar vanjskih poslova Jeran-Marc Ayrault kazao je kako je Francuska informisana o napadu, ali da nisu učestvovali u njemu. Dodao je kako budućnost Sirije nije sa Assadom, a da su SAD ovim to i pokazale. Istakao je kako Rusija i Iran moraju shvatiti da nema smisla podržavati Assada, dodajući kako Zapad ne želi konflikte s Moskvom i Teheranom.

Zanimljivo je da Kina još nije reagovala, a napad se dogodio kratko nakon što je Trump večerao s kineskim predsjednikom Xiom Jinpingom i njegovom suprugom Peng Liyuan.