Nakon odlaska Amerikanaca
0

Pogubljenje Tarika Aziza sljedeće godine

SRNA
Tarik Aziz i Sadam Husein
Tarik Aziz i Sadam Husein
Iračke vlasti pogubit će bivšeg ministra vanjskih poslova Tarika Aziza sljedeće godine, poslije povlačenja američkih snaga iz ove zemlje, izjavili su danas irački zvaničnici.

Predsjednik SAD Barack Obama objavio je sredinom oktobra da će se posljednji američki vojnici vratiti kući iz Iraka do kraja decembra.

Odluka je donesena nakon što su irački zvaničnici odbili prijedlog američke administracije da u Iraku poslije 2011. godine ostane 20 000 američkih vojnika koji bi imali imunitet na krivično gonjenje.

"To će se definitivno desiti onda kada Amerikanci napuste Irak", izjavio je savjetnik iračkog premijera Saad Jusif al Mutalibi, komentarišući Azizovu sudbinu, prenio je CNN. 

Aziz se predao američkim snagama u aprilu 2003. godine, ubrzo poslije invazije kojom je sa vlasti svrgnut Sadam Husein.

Bivši šef iračke diplomatije osuđen je na smrt u oktobru 2010. godine, zbog uloge koju je imao u eliminaciji političkih stranaka šiitskih muslimana 1999. godine.

Ovaj 75-godišnjak ima zdravstvenih problema sa plućima, dijabetesom i povišenim krvnim pritiskom. Privremeno je izgubio sposobnost govora poslije moždanog udara u januaru 2010. godine.