Svijet
145

Pogubljena mlada Iranka ostavila emotivnu posljednju poruku svojoj majci

Klix.ba
Reyhaneh Jabbari (Foto: AFP)
Reyhaneh Jabbari (Foto: AFP)
Mlada Iranka Reyhaneh Jabbari (27) koja je pogubljena jučer ujutro u Teheranu iza sebe je ostavila emotivnu posljednju poruku.

U poruci nije bilo nikakve gorčine, iako je Reyhaneh napisala kako zna da će biti obješena zbog ubistva čovjeka koji je pokušao da je siluje.

"Ne želim trunuti u zemlji. Moja je želja da moji organi budu donirani nekom kome trebaju", napisala je ona, te svojoj majci poručila da je ne oplakuje:

"Voljela bih da te mogu zagrliti prije nego umrem".

Jabbari, koja je diplomirala u oblasti uređenja enterijera, je pogubljena u subotu ujutro uprkos međunarodnoj kampanji za njeno pomilovanje.

Kažnjena je za ubistvo Morteze Abdolalija Sarbandija, bivšeg obavještajnog službenika koji ju je namamio u praznu kuću 2007. godine, kada je imala 19 godina, pod izgovorom da želi čuti njene ideje o uređenju svoga ureda.

Jabbari je isticala da vjeruje kako bi ona bila ubijena da u samoodbrani nije ubila Sarbandija, prenosi The Australian News.

"Moje tijelo bi bilo bačeno u nekom zabačenom kutku grada. Policija bi potom pronašla i identifikovala tijelo uz konstataciju da sam bila silovana. Ubica nikad ne bi bio nađen jer naša porodica nema bogatstvo i moć", navela je ona u poruci koja je dostavljena njenoj majci ove godine.

Reyhaneh Jabbari je dopušteno da se oprosti od svoje majke u petak u posljednjem, jednosatnom sastanku, prije nego što je obješena u zatvoru.

Jabbari je priznala da je ubola Sarbandija u samoodbrani, ali je tvrdila da ga je potom ubio jedan muškarac. Sarbandijeva porodica je tvrdila da ona laže, te je odbila oprostiti joj.

Gospođa Pakravan, majka Reyhaneh Jabbari, je na Facebooku uoči izvršenja smrtne kazne napisala:

"Ne mogu da vjerujem da su ovi gorki i teške sati stvarni. Je li ovo kraj nakon sedam godina boli i patnje?".

Reyhaneh je u svojoj poruci majci napisala da ne želi imati grob, jer ne želi da njena porodica tu dolazi i tuguje za njom.

"Molim te, nemoj plakati. Volim te", napisala je Reyhaneh na kraju svojoj majci.