Nakon sedam godina
89

Pogledajte snimak hapšenja Juliana Assangea

Klix.ba
Foto: RT
Foto: RT
Osnivač WikiLeaksa Julian Assange "izvučen" je iz Ambasade Ekvadora u Londonu u pratnji velikog broja policijskih službenika i osiguranja. Assangea su smjestili u blindirani kombi britanske policije. Dok su ga gurali prema kombiju vrištao je: "Morate pružiti otpor".

Grupa građana okačila je transparent na kapiju ambasade na kojem piše "Istina će vas osloboditi. Oslobodite Juliana Assangea" te su napravili mali oltar sa stvarima i fotografijama posvećen njemu.

Assange je proveo skoro sedam godina unutar ambasade nakon što je zatražio azil kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi za silovanje. Na kraju je uhapšen zbog nepojavljivanja na londonskom sudu u vezi s ovim slučajem.

Assange sada ostaje u centralnoj pritvorskoj jedini u Londonu, a tužioci su kazali kako će što prije organizovati ročište na sudu. Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Alan Duncan kazao je kako je hapšenje uslijedilo nakon intenzivnog dijaloga između Britanije i Ekvadora. Hapšenje se dogodilo dan nakon što je WikiLeaks saopćio kako su otkrili veliku špijunsku operaciju protiv svog suosnivača u Ekvadorskoj ambasadi.

Njegovo izručenje tražile su i Sjedinjenje Američke Države gdje je optužen za objavu tajnih vladinih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku.