Svijet
1

Pogledajte najnaprednije i najsmrtonosnije oružje na svijetu

Klix.ba
Bespilotna letjelica (Foto: AFP)
Najnaprednije i najsmrtonosnije oružje na svijetu trenutno se nalazi u Londonu, na Internacionalnoj konferenciji o sigurnosti i odbrani (DSEI). Tu je moguće pronaći sve, od pištolja, zaštitne opreme, do raketa, oklopnih vozila i ratnih brodova.

Više od 1.500 proizvođača na sajmu izlaže svoje proizvode, a oni koji dođu na sajam zasigurno bivaju oduševljeni, ali i prestravljeni time šta je sve čovjek uspio da osmisli u cilju uništavanja samoga sebe.

Prije ulaska svaki posjetilac prolazi pet provjera, a jedan od rijetkih novinara na sajmu bio je Britanac James Cook. On je sajam u Londonu opisao trenutno najosiguranijim mjestom na svijetu.

"Organizatori sajma, nakon oklijevanja, su mi rekli da sajam posjećuju uglavnom strani državni zvaničnici i privatni tjelohranitelji. Trgovci oružjem i vojnici pažljivo proučavaju oružje, povlače obarače i vraćaju nazad na štand", opisao je Cook, prenosi Daily Mail.

Organizacija ovog događaja izazvala je negodovanje javnosti. Caroline Lucas iz Zelene partije istakla je da se na sajmu promoviše ilegalno oružje za mučenje, francuske kompanije MagForce International i kineske kompanije Tianjin MyWay International Trading.