Detalji posjete otoku smrti
0

FOTO+VIDEO / Pogledajte kako je izgledao Breivikov povratak na Utoyu

Sarajevo-x.com
Samo 25 dana od stravičnih ubistava na otoku Utoya u Norveškoj koje je počinio Anders Behring Breivik, policija ga je odvela na mjesto zločina radi rekonstrukcije događaja.

U pratnji policije i čvrsto vezen, Breivik je ponovo prošao isti put kao i kada je ubio 69 mladih ljudi, članova Laburističke stranke. Mirno, bez imalo grižnje savjesti Breivik je objašnjavao policiji kako je ušao u kamp i pokosio mlade živote.

Na jednoj od fotografija, koje su mediji objavili tek danas, se vidi kako se 32-godišnji terorista smije dok pokazuje kako je nišanio ljude, dok službenik iz policije stoji pored njega i bilježi.

Smijući se, ubica je ležerno "uzeo" svoje imaginarno oružje i počeo pokazivati kako je poubijao tinejdžere koji su skakali u jezero pokušavajući da se spase.

Tužilac Paal-Fredrik Hjort Kraby je rekao kako je Breivik ostao mirnan tokom svoje posjete, na mjestima gdje je počinio stravična ubistva 22. jula.

"Osumnjičeni nije pokazao nikakve tragove kajanja, a vidjelo se da povratak na Utoyu nema nikakvog emocionalnog uticaja na njega. Nije pokazao nimalo kajanja. O događajima na otoku Utoya do sada je ispitivan oko 50 sati i uvijek je bio kooperativan i miran. Detaljno je odgovarao na sva pitanja i uvijek je bio spreman na saradnju, isto je bilo i kada smo ga odveli na otok", rekao je tužilac.

Norveški mediji pišu u ponedjeljak kako je policija tokom napada nekoliko puta dobila poziv od jedne osobe, a vjerovatno se i radi o Breiviku. Osoba je tvrdila da je napadač i ponudio je policiji da se dobrovoljno preda, a zatim je rekao službeniku u policiji da ga nazove, ali on to nije uradio. Međutim, tužilac Hjort Kraby je odbio komentarisati ovakve navode.

Policija je snimila sve detalje Breivikovog povratka na otok, a snimci će se koristiti na sudu. Navodno je i Breivik snimao ubistva, ali policija još uvijek traga za tim snimcima.