Podaci po državama
25

Pogledajte interaktivnu mapu širenja koronavirusa u svijetu

A. B.
Koronavirus se od decembra prošle godine širi velikom brzinom. Prvobitno, veliki broj zaraženih je bilo u Kini i njenoj okolini, odakle je i krenuo ovaj virus. Pogledajte interaktivnu mapu svijeta koja prikazuje u kojim državama se raširio.

Crvenom bojom obilježena su područja pogođena koronavirusom.

Također, pored interaktivne mape, objavljeni su i podaci zaraženih koronavirusom po regijama i državama, ali i oni o smrtonosnim ishodima i oporavcima.

Prema posljednjim informacijama, na globalnom nivou je zaraženo više od 80.000 osoba, a najveći broj zabilježen je u Kini i njenoj okolini (77.660). Za njom je odmah po najvećem broju zaraženih Južna Koreja (893).

Kada je riječ o evropskim državama, najgora situacija je u Italiji gdje je koronavirusom zaraženo 229 osoba. U Njemačkoj je situacija nešto "stabilnija", ali i u ovoj državi je zabilježeno 16 slučajeva zaraze. I u Francuskoj je 12 osoba zaraženo ovim virusom.

S obzirom na to da se koronavirus raširio po cijelom svijetu, u SAD-u su zaražene 53 osobe, u Australiji 22, dok je u skandinavskim zemljama zabilježen po jedan slučaj.

Za sada je od koronavirusa preminulo ukupno 2.699 osoba. Najveći broj smrtnih slučajeva je u Kini u pokrajinu Hubei 2.563. U Južnoj Koreji preminulo je osam osoba, a u Iranu 12.

U Italiji je preminulo sedam osoba, a u Francuskoj jedna.

Od koronavirusa se uspješno oporavilo 27.689 osoba. Kako se moglo i pretpostaviti, i u ovim podacima prednjači Kina s obzirom na to da je u njoj zabilježen najveći broj zaraženih osoba. U kineskoj pokrajini Hubei 18.888 osoba se oporavilo. Iza nje po broju oporavljenih su i ostale kineske pokrajine.

U Njemačkoj se oporavilo 14 osoba, u Francuskoj 11, Velikoj Britaniji osam, Italiji jedna osoba te također po jedna u Skandinaviji.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je objavila kako je još rano da se govori o pandemiji koronavirusa, međutim, naglasili su da je potrebno da sve države budu u pripravnosti.

Aktuelnu situaciju u vezi s koronavirusom možete pratiti na ovom linku.