UN
0

Poginuo šef misije na Haitiju Hedi Annabi

FENA
Hedi Annabi (Foto: Reuters)
Hedi Annabi (Foto: Reuters)
Šef misije Ujedinjenih nacija na Haitiju Tunižanin Hedi Annabi poginuo je u utorak u potresu koji je razorio glavni grad te zemlje Port-au-Prince, saopćio je u subotu generalni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Ban je potvrdio da su u potresu poginuli Anabijev zamjenik Brazilac Luiz Carlos da Costa i šef međunarodne policije Kanađanin Doug Coates, javio je Reuters.

"Tunižanske nacionalnosti, Hedi Annabi je bio istinski stanovnik svijeta. Ujedinjene nacije su bile njegov život... bio je strasni zaštitnik svoje misije i svog osoblja", kaže se u saopćenju Ban Ki-moona.

"Costa je bio legenda u mirovnim operacijama UN-a. Decenijama je privlačio najbriljantnije osobe da se pridruže organizaciji. Njegovo nasljeđe ostaće živo za hiljade muškaraca i žena koji služe plavoj zastavi (UN) širom svijeta, dodao je Ban.

U trenutku potresa Annabi je bio na sastanku s najbližim saradnicima u hotelu "Christopher", sjedištu misije UN u Port-au-Princeu.

Do sada je potvrđena smrt 40 pripadnika UN-a na Haitiju, dok ih je 330 nestalo.

Ban-Ki-moon će u nedjelju doputovati u Port-au-Prince.

Prema zvaničnim podacima, u katastrofalnom potresu jačine sedam stepeni Rihtera, koji je u utorak pogodio Haiti, najmanje 50.000 osoba je poginulo, oko 250.000 je povrijeđeno, a 1,5 miliona je ostalo bez krova nad glavom.

Prema nekim procjenama, broj poginulih bi mogao dostići čak 200.000, prenose agencije.