Svijet
0

Ban Ki-moon najavio posjetu Haitiju

FENA
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Ban Ki-moon (Foto: Reuters)
Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon najavio je u petak da će uskoro otputovati u Haiti, pogođen razornim potresom početkom sedmice u kojem su poginuli i deseci pripadnika misije UN-a.

"Ići ću na Haiti vrlo brzo kako bih pokazao solidarnost s narodom Haitija te s našim osobljem UN-a te osobno procijenio stanje", rekao je Ban novinarima u sjedištu UN-a u New Yorku, objavila je UN-ova služba za tisak.

Najnoviji potvrđeni broj poginulih među osobljem UN-a na Haitiju je 37, rekao je Banov glasnogovornik Martin Nesirky. Od toge je 36 radilo u mirovnoj misiji UN-a na Haitiju (MINUSTAH), a jedan za UN-ov Svjetski program hrane (FAO).

Nesirky je kazao kako za oko 330 pripadnika UN-ova osoblja nema saznanja ili se vode kao nestali, od oko 12.000 u Haitiju.

Ban je kazao kako UN nije usredotočen samo na vlastito osoblje, već također nastoji koordinirati spasilačke napore iz zračne luke Port-au-Princea.

"Još uvijek smo u fazi traganja i spašavanja, i pokušavamo spasiti što je više moguće života", rekao je Ban.

"Veliki humanitarni napori su sada u toku. Iako je neizbježno sporije i teže nego što bi bilo ko od nas želio, mi mobiliziramo sve resurse najbrže što možemo", naglasio je, prenosi Hina.