18. marta
3

Podrška Putinu prvi put pala ispod 70 posto uoči izbora u Rusiji

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ostalo još mjesec i po do predsjedničkih izbora u Rusiji, a podrška Vladimiru Putinu je prema rezultatima anketa pala ispod 70 posto prvi put u godinu dana.

Državna agencija za ispitivanje javnog mnijenja (VTsIOM) objavila je rezultate u kojima je 69,9 posto ispitanika kazalo da će glasati za Putina, u odnosu na 73,2 posto koliko je bilo prošle sedmice. Ovo je izazvalo malu sumnju u to da li će Putin ponovo biti izabran za predsjednika na izborima 18. marta, piše The Moscow Times.

"Postoji obrazac opadanja podrške vlastima tokom izborne kampanje tokom posljednjih godina. To se dogodilo partiji Ujedinjena Rusija na izborima od 2011. do 2016. godine", rekao je bivši Putinov pomoćnik za pisanje govora Abbas Gallyamov.

Iako vođe Putinove kampanje nemaju razloga za brigu, Gallyamov naglašava kako glasači imaju kontradiktorne želje za stabilnošću i promjenama.

"Putin je koristio riječ promjena mnogo puta, ali nije naglasio na šta misli pa se naglasak stavlja na stabilnost. Određeni stepen razočarenja među biračkim tijelom je u tom smislu neizbježan", rekao je.

Istraživač VTsIOM-a Stepan Lvov kazao je kako Putin i dalje visoko kotira u odnosu na protivnike.