Svijet
13

Podrška izbjeglicama: Hiljade Grka traži otkazivanje sporazuma EU-Turska

FENA
(Foto: EPA)
Više od 2.000 osoba okupilo se danas u Atini, na godišnjicu potpisivanja sporazuma Evropske unije i Turske o smanjenju priliva migranata u Evropu, kako bi iskazalo podršku migrantima i izbjeglicama i pozvalo na otkazivanje tog sporazuma.

"Otkazati sramni sporazum između EU i Turske", pisalo je na transparentu koji su nosili učesnici povorke marširajući ulicama grčke prijestolnice na putu ka kancelarijama Evropske komisije, nedaleko od zgrade grčkog parlamenta.

Na protestu, koji su organizovale ljevičarske, antirasističke i migrantske organizacije, okupile su se i izbjeglice i migranti, većinom iz Sirije i Afganistana, zajedno sa svojom djecom, a poručivali su kako je dosta rata.

Sporazum koji su Turska i EU potpisale 18. marta 2016. godine doveo je do zaustavljanja masivnog priliva migranata i izbjeglica, naročito iz Sirije, Iraka i Afganistana, podsjeća agencija AFP.

Turska je obećala da će zaustaviti priliv izbjeglica i migranata u Evropu, u zamjenu za dobijanje veće finansijske pomoći, bezviznog putovanja za državljane Turske i ubrzanje pregovora o pristupanju te zemlje EU.