"Budite strpljivi"
28

Podoljak o pesimističnim izjavama o ukrajinskoj kontraofanzivi: Takvi su se plašili ruske armije

V. K.
Mihailo Podoljak (Foto: Ured ukrajinskog predsjednika)
Mihailo Podoljak (Foto: Ured ukrajinskog predsjednika)
Savjetnik šefa Ureda ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak osvrnuo se na izjave u kojima se navodi kako ukrajinska vojska ne može ostvariti značajne kontraofanzivne uspjehe.
U izjavi koja je upućena i brojnim zapadnim zvaničnicima, Podoljak je naglasio kako je potrebno uzeti nekoliko stvari u obzir.

"Kada neko priča o ukrajinskoj kontraofanzivi, njenoj brzini, pravcima i efikasnosti, daje savjete ili samouvjereno kaže da nešto 'definitivno ne ide po planu', glavna stvar koju treba zapamtiti jeste da je ruska armije donedavno nosila epitet 'drugom armijom svijeta'. Te armije su se histerično plašili i nisu zamišljali da se protiv nje može boriti", rekao je Podoljak.

Zbog svega navedenog, ukrajinski zvaničnik smatra da je potrebno imati strpljenje kada se govori o ukrajinskim aktivnostima na frontu.

"Zbog toga, da bi se konačno razotkrio još jedan mit, svi moraju biti strpljivi i pomno pratiti kvalitetan rad Oružanih snaga Ukrajine. Oni će u svakom slučaju postići pravi zaključak. Rusija će prestati da postoji kao vojna prijetnja nakon rata. Bar za Ukrajinu i Evropu. U međuvremenu, ofanzivne operacije se nastavljaju", zaključio je Podoljak.