Svijet
0

Počinje suđenje Momčilu Perišiću

FENA
Suđenje bivšem načelniku Generalštaba Jugoslavenske vojske Momčilu Perišiću počinje danas uvodnim izjavama tužbe i optuženog nakon statusne konferencije, saopćeno je u četvrtak iz ICTY-a.

Perišić je najviši oficir Vojske Jugoslavije (VJ) kojem se sudi zbog zločina počinjenih tokom sukoba u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. On je optužen za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, uključujući ubistva, nečovječne akte i napade na civile počinjene između 1993. i 1995. u Sarajevu, Srebrenici i Zagrebu, navodi se u saopćenju.

Optužnica navodi da je Perišić, kao načelnik Generalštaba VJ, pružao značajnu personalnu, materijalnu i logističku pomoć Vojsci Republike Srpske (VRS) u BiH i Vojsci Srpske krajine (SVK) u Hrvatskoj. Sudeći po optužnici, isplate oficira VJ koji su služili u VRS i SVK obavljane su tajno kako bi se prikrila umiješanost vlade Savezne Republike Jugoslavije u sukobima u Hrvatskoj i Bosni. Dalje se navodi da je Perišić lično uspostavio dva centra za osoblje unutar VJ u tu svrhu, navodi se u saopćenju.

Perišić je optužen za pomaganje i podršku u planiranju, pripremi ili izvođenju vojne kampanje granatiranja i snajperskog djelovanja po civilnim područjima Sarajeva između augusta 1993. i novembra 1995., koja je rezultirala ubistvima i ranjavanjima hiljada civila. On je još optužen za pomaganje i podršku u zločinu istrebljenja, ubistva i progona u Srebrenici između jula i novembra 1995., gdje su njegovi podređeni koji su služili u VRS, uključujući i generala Ratka Mladića, pogubili nekoliko hiljada muslimanskih muškaraca, i nakon toga su učestvovali u širokim naporima na prikrivanju ubistava ponovnim ukopavanjem tijela ekshumiranih iz prvobitnih masovnih grobnmica.

Perišić je također optužen što kao nadređeni oficir nije uspio spriječiti ili kazniti krivične akte koje su počinili njegovi podređeni koji su služili u VRS putem 30. personalnog centra. Nekoliko takvih osoba imenovanih u optužnici Tribunal je ranije osudio zbog zločina počinjenih u Sarajevu i Srebrenici. Dalje se navodi da Perićšić snosi krivičnu odgovornost za granatiranje civilnih područja hrvatske prijestonice, Zagreba, u maju 1995. Optužnica navodi da on nije uspio pokrenuti istragu toga kakvu su ulogu njegovi podređeni koji su služili u SVK mogli imati u tim zločinima i nije poduzeo neophodne i razumne mjere na sprečavanju tajnih činova svojih podređenih. Napadi na Zagreb navodno su rezultirali sa sedam civilnih pogibija i ranjavanjem najmanje 194 civila, navodi se u saopćenju.

Optužnica protiv Perišića je potvrđena 24. februara 2005. i javno je objavljena 7. marta iste godine. Tužba je podnijela drugu izmjenjenu optužnicu 5. februara ove godine. Perišićč je prebačen u pritvor Tribunala 7. marta 2005. i odobreno mu je privremeno oslobađanje 9. juna 2005. Sudsko vijeće naredilo je da tokom privremenog oslobađanja optuženi ostane unutar beogradskih administrativnih granica u skladu s uslovima koj je postavio Tribunal. Sudsko vijeće je 28. augusta poništilo odluku o privremenom puštanju na slobodu Perišića i naređeno mu je da se vrati u pritvorsku jedinicu u septembru.

Početak suđenja prvobitno je zakazan za 1. oktobar, ali je odgođen zbog proceduralnih pitanja produženja mandata nekim sudijama koji učestvuju u slučaju. Suđenje je u stanju da se nastavi nakon što je Tribunal primio obavijest od Vijeća sigurnosti UN-a o produženju mandata sudijama, saopćeno je u četvrtak iz ICTY-a.