|

Počinje godina zeca

Počinje godina zeca
0
S
SRNA
2.2.2011. u 14:29
0
komentara
0

dijeljenja
Počinje godina zeca Foto: Xinhua
Nova godina prema kineskom lunarnom kalendaru počet će u četvrtak, 3. februara, i biće, prema kineskom horoskopu, godina zeca.
Kineska nova godina ili Praznik proljeća je najvažniji i najsvečaniji praznik Kineza u cijeloj godini, kao Božić u zapadnom svijetu. Prema predanju, Praznik proljeća ima historiju dugu 4.000 godina.

Mnogi vjeruju da godina zeca donosi dobru sreću i sve drugo onima rođenim u tom znaku, pa zato treba hraniti i čuvati zeca. Iz tog razloga radnje sa životinjama i farme zečeva po Kini su ispražnjene.

U Kini se zec smatra jednim od najsrećnijih znakova, osobe rođene u tom znaku smatraju se ljubaznim, lojalnim i od povjerenja, na koje se može osloniti, iako ih okružuje duh mistike. Zec, posebno onaj s bijelom dlakom, je također simbol dugovječnosti u tradicionalnoj kineskoj kulturi. Stari Kinezi su vjerovali da je zec, koji se izgovara "tu", i oličenje pameti.

Zec je tradicionalno četvrti od 12 znakova kineskog zodijaka iza pacova, vola, tigra, a ispred zmaja, zmije, konja, jarca, majmuna, pijetla, psa i svinje.

Kina je zemlja sa oko 1,3 milijarde stanovnika, među kojima, osim Hana, postoji još 55 nacionalnosti. Iako imaju drugačije jezike i tradiciju, većina naroda smatra Proljetni festival važnim praznikom svoje nacije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.