|

Izgorio hotel s pet zvjezdica u proslavi kineske Nove godine

Izgorio hotel s pet zvjezdica u proslavi kineske Nove godine
0
S
Sarajevo-x.com
4.2.2011. u 09:15
5
komentara
0

dijeljenja
1/9
2/9
3/9
4/9
5/9
6/9 Foto: Reuters
7/9 Foto: Reuters
8/9 Foto: Reuters
9/9 Foto: Reuters
Dvije osobe su poginule, a najmanje 223 povrijeđene u požarima izazvanim vatrometom tokom proslave kineske lunarne Nove godine. Također, zbog vatrometa je izgorio hotel sa pet zvjezdica na sjeveroistoku Kine, u gradu Shenyangu.
Kako je javila agencija Xinhua, vatrogasci su imali probleme jer su šmrkovima mogli doseći visinu od 50 metara, a zgrada je visoka 219. Hotel je uništen, ali povrijeđenih tu nije bilo. Inače, tokom novogodišnje proslave zabilježeno je 160 požara širom Kine, u kojima su i poginule dvije osobe.

Kinezima je lunarna Nova godina najvažniji praznik. Riječ je o porodičnom okupljanju koje podrazumijeva najveće svjetske godišnje migracije. Očekuje se da će oko 230 miliona ljudi putovati vozom od kraja januara do 27. februara, oko 30 miliona će putovati avionom, a još milioni će ići autobusima.

Za mnoge Kineze, lunarna Nova godina, također poznata kao Praznik proljeća, jedina je prilika da posjete rodni kraj i vide porodicu i familiju. Kineske porodice njeguju tradiciju i zajedno slave praznike, kad god to mogu.

Najvažniji dio festivala je "zajednička večera", u novogodišnjoj noći. Dok jedu tradicionalnu prazničnu hranu poput tjestenine, ribe i knedli, Kinezi su okupljeni oko televizora i gledaju "Gala noć Praznika proljeća", koja uključuje nastupe estradnih umjetnika i poznatih osoba. To je najgledaniji TV show u posljednjih više od 20 godina u Kini. Na vrhuncu vladavine Maoa 1970-ih, zabranjena je upotreba vatrometa jer je okarakterisan kao bacanje novca. Sad se vatromet opet vratio, a i prije dvije godine je upravo vatromet bio uzrok požara u kojem je izgorio hotel u centru Pekinga. U ponoć 3. februara, na obilježavanju novogodišnje noći, vatromet je pretvorio dijelove Pekinga u "ratne zone". Prema lokalnom vjerovanju, vatromet tjera čudovišta i zle duhove.

Inače, 2011. je označena kao godina zeca, a astrolozi predviđaju da bi "globalna situacija mogla dovesti do ozbiljnih političkih promjena i globalne nesreće". No, naprimjer, majstor za feng shui, Joseph Wong, je puno optimističniji. On smatra da će 2011. biti bolja od prošle godine. Međutim, i on je kazao da bi u augustu i septembru moglo doći do određenih promjena na tržištu, tako da se Kinezi spremaju za godinu preokreta, javio je CNN.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...