Svijet
0

Počeo sastanak Solana - Jalili u Londonu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Šef diplomatije Evropske unije Javier Solana i iranski pregovarač Said Jalili započeli su u petak ujutro u Londonu sastanak posvećen nuklearnom programu Teherana, izvještava AFP.

Solana je dočekao iranskog pregovarača i pozdravio se s njim oko 10 sati po srednjeevropskom vremenu u Lancaster Houseu.

"Predočit ćemo Solani nove ideje", rekao je član iranske delegacije po dolasku u Lancaster House. "Optimisti smo."

Zajednička deklaracija se očekuje oko 14 sati po srednjoevropskom vremenu, saopćila je glasnogovornica Javiera Solane i dodala da će se konferencija za štampu održati u iranskoj ambasadi oko 15 sati.

Solana treba ponovo da zatraži od Iranaca da prekinu program obogaćivanja urana kako bi započeli formalni pregovori o punudi suradnje koju predlažu velike sile Iranu.

Teheran je objavio da će Jalili predočiti "nove ideje i inicijative", dok je glasnogovornik iranske vlade Golamhossein Elham odbacio u utorak svaki prekid obogaćivanja urana.

Solanina glasnogovornica Christina Gallach je izjavila u petak da šef evropske diplomatije dolazi "bez novog prijedloga". "On je tu da sasluša Jalilija i vidi šta Iranci nude na stolu", prokometirala je ona.

Teheran računa na podršku Kine i Rusije u Vijeću sigurnosti kako bi izbjegao eventualno nove sankcije.